Eat and smile

Jeśli chcesz poczuć prawdziwą radość i słodycz życia… to musisz spróbować naszych wypieków.


Kwiecień 15, 2017

Tort czekoladowo- karmelowy z orzechami

Tort dla miłośników kalorycznych, ale puszystych tortów. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają snickers’a. Daje dużo energii i jest mocno syty, ale może to i dobrze, bo wystarczy tylko kawałek, by poczuć pełnię szczęścia. Biszkopt pięknie rośnie, a sam tort jest bardzo efektowny. Idealny na przyjęcia, ale nie tylko te urodzinowe.


 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 8 jajek
  • 250g cukru drobnego do wypieków
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200g rozpuszczonej mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czarna, zaparzona kawa

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę i stawiamy go na kuchenkę. Do metalowej miski kruszymy czekoladę, po czym miskę z czekoladą kładziemy na garnek z wodą i rozpuszcamy mieszając. Wody w garnku ma być niewiele, tak by nie dotykała dna metalowej miski. Kakao rozpuszczamy w kubku wraz z pięcioma łyżkami wody i mieszamy, aż do zniknięcia grudek. Po czym wlewamy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy.

Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką, by biszkopt nie przyklejał się do blaszki.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Żółtka rozbijamy widelcem i dodajemy do nich ostygniętą czekoladę z kakao i przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Po czym do masy stopniowo dodajemy białka i mieszamy na najniższych obrotach miksera, aż powstanie gładka, puszysta masa.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Ważne, by w czasie pieczenia nie uchylać piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Po upieczeniu musimy kilka razy upuścić biszkopt w blaszce na wysokości kolan, na podłogę przykrytą kocem lub ręcznikiem po to by, opadły pęcherzyki powietrza, a dzięki temu ciasto nie opadnie. Potem pozostawić do wystygnięci. Gdy ciasto będzie ciepłe ale nie gorące, wyjąć z blaszki i przeciąć na poł lub na trzy warstwy, zależnie od indywidualnych upodobań. Najlepiej naciąć kawałek nożem, po czym dalej rozcinać za pomocą nitki, przesuwając ją wzdłuż ciasta. Blaty biszkoptowe lekko polać za pomocą łyżeczki zaparzoną kawą.

Składniki na krem karmelowy:

  • 300g serka mascarpone
  • 200g masła orzechowego
  • puszka kajmaku
  • 200g śmietany 30 lub 36%
  • 200g posiekanych orzech włoskich

Serek mascarpone mieszamy na najniższych obrotach miksera z masłem orzechowym i masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy śmietanę, aż będzie trzymać się miski. Ważne, by nie doprowadzić do przebicia śmietany, musi ona być puszysta i lśniąca, ale nie ciężka. Konsystencją nie powinna przypominać masła. Do śmietany dodać masę z serka i orzechy, po czym wymieszać. Masą przełożyć blaty biszkoptowe.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła

Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak jak w przypadku czekolady do biszkoptu.

Składniki na orzechy w karmelu:

  • 100g  dowolnych orzechów np. ziemnych lub włoskich lub innych
  • 150g masła
  • 150g cukru

Wrzucamy orzechy na patelnię i chwilkę mieszamy na małym ogniu. Rozpuszczamy masło na  tej samej patelni gdzie są orzechy, po czym dodajemy cukier. Na małym ogniu tak gotujemy cały czas mieszająć. Należy pamiętać by nie przypalić, gdyż o to w przypadku karmelu bardzo łatwo. Będzie gotowy gdy będzie miał ciekłą konsystencję miodu.

Tort polewamy polewą czekoladową i kładziemy na wierzch orzechy w karmelu. Tort jest najsmaczniejszy, gdy spędzi całą noc w lodówce.

Propozycja podania:

  • Biszkopty paluszki
  • Mleko

Przekrawamy je na pół i okładamy nimi cały tort w koło. na koniec można dodatkowo przewiązać cieniutką, złotą lub brązową wstążką.

CAM01085 (2)Tort

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *