Eat and smile

Jeśli chcesz poczuć prawdziwą radość i słodycz życia… to musisz spróbować naszych wypieków.


Kwiecień 15, 2017

Drożdżowe rogaliki z masą orzechową i lukrem

Pyszne rogaliki, których zapach ściąga całą rodzinę do stołu. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe wraz z masłem lub dżemem. coś doskonałego na śniadanie. Uwielbiane przez dzieci. Dają dużo energii na cały dzień i sprawiają, że dzień staje się piękniejszy. W mojej rodzinie znikają natychmiast!


 

Składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 70g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 50ml  ciepłego mleka
  • 30g mąki tortowej

Drożdże rozkruszamy do miski i przesiewamy do nich mąkę. Dodajemy do nich ciepłe mleko i cukier, by drożdże szybciej wyrosły, a cukier łatwiej się rozpuścił. Mieszamy aż masa będzie pozbawiona grudek. Po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki
  • 150g masładepositphotos_106684566-stock-illustration-french-croissant-set
  • 2 jajka i trzy żółtka

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.

Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek i wlać do niego mleko i włożyć rozczyn drożdżowy, jajka i żółtka. Ugniatać aż ciasto będzie spójne i elastyczne, nie powinno być twarde. Ciasto pozostawiamy w misce, aby podwoiło swoją objętość (1h). Najlepiej przy grzejniku lub pod kocem.

Składniki na masę orzechową:

  • 150g masła orzechowego
  • 400g miksu orzechowego pokruszonego
  • 200g mascarpone
  • 150g miodu
  • skórka starta z dwóch cytryn.

Wszystkie składniki zmiksować.

Wykonanie:

  • żółtko roztrzepane z wodą

Na blacie osypanym mąką rozwałkować ciasto. I pokroić je na trójkąty. Na czubek układać trochę masy orzechowej. I zawijać, tak aby wychodziły rogaliki. Posmarować je żółtkiem roztrzepanym z wodą i układać na blaszce. Piec około 20 minut.

received_1130892847023851

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *