Tort bezowy z kremem cytrynowym i kiwi
Klasyczna beza, której słodycz łamie kwaskowatość cytrynowego kremu. Z wierzchu chrupiąca, a w środku ciągnąca jak mordoklejka. Dla wszystkich tych którzy lubią łączyć skrajności. Beza lekko, niebiańsko koi serca osób, które się oszczędzają, ale na gorące letnie dni ciasto jest idealne. Krem z lemon curd nadaje jej cierpkiego, ale tym samym orzeźwiającego smaku. Nadaje się do jedzenia nawet po dwóch dniach pobytu w lodówce. Schłodzona przywołuje na myśl pyszne lody!
Składniki na blaty bezowe:
- 10 zimnych jajek
- 700g cukru pudru
- szczypta soli
Piekarnik nastawić na 190 stopni.
Od żółtek oddzielić białka. Białka umieścić w misie miksera wraz ze szczyptą soli. Ubijać aż do momentu, jak będą się całkowicie trzymać łopatek miksera. Po obróceniu miski do góry nogami jajka nie powinny wylatywać. Pod sam koniec ubijania stopniowo, po trochu dodawać cukier. Masa powinna być śnieżnobiała, puszysta i lśniąca.
Tortownicę wyłożyć papierem. Ubite jajka wyłożyć na blachę i piec w piekarniku przez około 10 minut. Po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni i piec przez ok. 2h (100-120miut). Do tego czasu beza powinna być zarumieniona i popękana. By sprawdzić, czy w środku też jest upieczona, cienki drewniany patyk do szaszłyków wbijamy w środek bezy. Jeśli patyk będzie suchy, beza jest gotowa. Jeśli będzie klejący od białka, należy piec ją dłużej.
Po wyjęciu z piekarnika bezę pozostawić do wystygnięcia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową przeciąć ją na poł, tak by uzyskać dwa blaty. Najlepiej naciąć kawałek nożem, a potem kontynuować, z pomocą nitki, tak by beza zachowała swój pierwotny kształt. Pamiętajmy, że jest ona bardzo krucha.
Składniki na krem cytrynowy:
- 150g serka mascarpone
- 200g zimnej śmietany kremówki 36%
- 300g lemon curd*
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody i 5 łyżek wody gorącej
- 3 kiwi
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, aż do momentu gdy nie będzie grudek i będzie miała konsystencję wody. Potem dodać 5 łyżek wody gorącej i wymieszać. Po czym poczekać, aż żelatyna ostygnie. Serek umieścić w misie miksera wraz z lemon curd i ubijać na wolnych obrotach. Osobno ubijać śmietanę, dodając powoli żelatynę. Gdy śmietana będzie już mocno ubita, wymieszać ją delikatnie z serkiem. Bezy przełożyć masą, a na wierzch położyć pokrojone w plasterki kiwi.