Drożdżowe rogaliki z masą orzechową i lukrem
Pyszne rogaliki, których zapach ściąga całą rodzinę do stołu. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe wraz z masłem lub dżemem. coś doskonałego na śniadanie. Uwielbiane przez dzieci. Dają dużo energii na cały dzień i sprawiają, że dzień staje się piękniejszy. W mojej rodzinie znikają natychmiast!
Składniki na rozczyn drożdżowy:
- 70g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 50ml ciepłego mleka
- 30g mąki tortowej
Drożdże rozkruszamy do miski i przesiewamy do nich mąkę. Dodajemy do nich ciepłe mleko i cukier, by drożdże szybciej wyrosły, a cukier łatwiej się rozpuścił. Mieszamy aż masa będzie pozbawiona grudek. Po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500g mąki
- 150g masła
- 2 jajka i trzy żółtka
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołek i wlać do niego mleko i włożyć rozczyn drożdżowy, jajka i żółtka. Ugniatać aż ciasto będzie spójne i elastyczne, nie powinno być twarde. Ciasto pozostawiamy w misce, aby podwoiło swoją objętość (1h). Najlepiej przy grzejniku lub pod kocem.
Składniki na masę orzechową:
- 150g masła orzechowego
- 400g miksu orzechowego pokruszonego
- 200g mascarpone
- 150g miodu
- skórka starta z dwóch cytryn.
Wszystkie składniki zmiksować.
Wykonanie:
- żółtko roztrzepane z wodą
Na blacie osypanym mąką rozwałkować ciasto. I pokroić je na trójkąty. Na czubek układać trochę masy orzechowej. I zawijać, tak aby wychodziły rogaliki. Posmarować je żółtkiem roztrzepanym z wodą i układać na blaszce. Piec około 20 minut.